Maya Önemli

Yazmanın ıssız derinliklerinde kaybolduğunuz zamanlar vardır. Bu kayboluş Dicle Nehri’nin asi dalgalarına kulaç atmış kelimeleri yüreğinizde boğuyor. Eskiden şelaleden serbestçe akan sözcüklerin önüne şimdilerde adeta büyük bir set çekilmiş gibi.
*
Yazmanın zor olduğunu bir kez daha anladığım bu vakitte kendimi tıpkı gayya kuyusunda gibi hissediyorum. Yazacak onca konu varken oturup bunu düzenli bir metin haline getiremiyorsunuz. Yaşadıklarınız ve ruh haliniz, sizi kalemden kâğıttan kesiyor. Daha önce not aldığınız birçok konuya yabancı hissediyorsunuz kendinizi.
*
Her şeye rağmen yazmak zor olup acı verici olsa da mücadeleye değer olduğunun da farkındasınız. Şimdi nereden başlayacağımı bilmeden adlandıramadığım ruh halinde aklımda ve notluğumdaki hiçbir kesit ne yazık ki kâğıda serilmiyor. Sonra oturup biraz düşününce, yazmaya başlamadığınızda konuyu bulmak imkânsız oluyor. Belki de edebiyatçılardan kırık not alacak bir metinle ramazan davulcusunun kırık tokmağındaki detone ses gibi eksik ve yarım başlıyorum çaylak bir metin yazmaya.
*
Gözüm notluğumda; eksik, kısa ve yan yana gelmeye müsait olan maya kelimesine takılıyor. 2019’da not almıştım. 5 yıl sonra bu notu o gün neden not aldığımı biraz düşünmeye başladım. Meğer insan mayasından bahsetmek istediğimi zor da olsa anladım. Belki son dönemde ahlaki belirsizliklerin günbegün arttığı bir dönemde gözüm direkt mayaya yöneldi.
*
Hepinizin bildiği gibi tek hücreli bir mikroorganizma olan maya gıdalarda ve hamur işlerinde kabartmaya yarar. Mayası sağlam ekmeğin de pastanın da iştah açıcı bir görüntü, kendine özgü bir lezzet ve koku kazandırır. Kıvamında yoğrulmuş ve zamanında dinlenmiş hamur eskimeden vaktinde tükenir. Yıkıcı olan bir hayatın içinde umutsuzluğun kara deliğine baktığımızda hasret kaldık mayası sağlam olan insana da ekmeğe de.
*
Ekmeğin mayasını tutturan annelerimizi, çocuklarının mayasını tutturamamasından ötürü suçlayamayız. Mayası sağlam insan bulmak çölde su bulmak kadar zor değil. Mayanızın sağlam olması için imkânsızlıklara bakmanıza gerek yoktur. Tıpkı hamur mayası gibi oturup biraz dinlenin vakti gelince ayağa kalktığınızda tadınıza doyum olmaz.
*
Nazik insani değerlere sahip olun, gereksiz hırslara kapılmadan ve tilki gibi davranmadığınız müddetçe mayanız sağlam olur. Sağlam bir maya için özel bir yeteneğe ihtiyacınız yok. Sadece kaliteli kitaplar okuyun, güzel zamanlar geçirin, bireysel yaşamayın. Başkasının acısını da açlığını da yüreğinizde hissedin. Karnı tok, sırtı pek olanlardan olmayın. Varsa paylaşmayı bilin, kibirden ve nefretten uzak kalın. Güzel bakmayı öğrenerek kişiliğinizde yırtıklara yer vermeyin.
*
Makam, mevki ve para hırsı sizi vaktinden önce uyandırmasına izin vermediğinizde mayanız sağlam olur. Hayatınızı küfür ve cinsellik kültürüyle geçirmeden doğaya zaman ayırın. Tüm bunları yaptığınız sürece mayanız sağlamdır aksi ise mayasız insanlar üretir. Mayası sağlam insanlara denk gelme olasılığı her ne kadar zor olsa da böyle insanların çoğalması için bir fidan dikin. Bu fidan çocuğunuz olsun, çocuklarını güzel yetiştiren ailelerin ekmeği de çocukları da lezzetli olur.
*
Çünkü hayat, iyi insanların yanında olunca daha güzeldir. Siz iyi olunca her şey daha sağlam olur. Yaşamın her türlü kötülüğüne rağmen hayata karşı duruşunuz, sizi iyi insan olma kimliğinden uzaklaştırmasın. Mayası sağlam insanlardan olup ömrünüzü her zaman elinizden gelenin en iyisini yapmaya adayın.
*
Her meslek grubu mayası sağlam insanlar yoğurmalıdır. Mayası sağlam nesillerin yetişmesinde emek veren çalmayan bakkalın da hakkını helal eden öğretmenin de emeğine sağlık. Mayası sağlam insanlara rast gelmeniz dileğiyle.

Bu yazı toplam 104 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ömer AYDA Arşivi

4+1

30 Ocak 2024 Salı 10:37