Şırnak'ta,Hz. Nuh'un Gemisine ait olduğu iddia edilen çivi bulundu

Sosyal medyada yayınlanan bir videoda, Şırnaklı Hacı Tahir Balık adındaki bir vatandaş, Hz. Nuh'un gemisine ait olduğunu iddia ettiği bir çiviyi 40 yıldır muhafaza ettiğini söylüyor.

Kuran-ı Kerim'de Hud Suresi'nin 44. ayetinde "Hz. Nuh'un Gemisi Cudi Dağı'nın üzerine konmuştur “ayetiyle Şırnak’ta bulunan Cudi Dağı dini olarak kabul edilse de son zamanlarda yapılan çalışmalar ve araştırmalar çerçevesinde geminin birçok bölgede olabileceği tartışmaları sürüyor. Bu tartışmalar sürerken sosyal medyada paylaşılan bir videoda, söz konusu çivinin Hz. Nuh'un gemisine ait olduğu iddia ediliyor.

ekran-goruntusu-2024-03-29-104844.png

Çiviyi yanında muhafaza eden Hacı Tahir Balık, çiviyi ailesinin geçmişte Cudi'ye gidip geldiğini ve o zamanlarda çiviyi Şırnak'a getirdiklerini ifade ediyor. Yaklaşık olarak 40 yıldır çiviyi muhafaza ettiklerini belirten Balık, Hz Nuh’un Gemisine ait olduğunu düşündüğümüz çiviyi Bekletiyoruz, bakalım Nuh'un gemisinin çivisi mi diye birçok yere sorduk." diye ekliyor.

Hazreti Nuh (A.S) ve Tufan

Tufan peygamberi olarak bilinen Hz. Nuh Mezopotamya'da yaşamış olan bir peygamberdir.

Kur'an-ı Kerim'de Hz. Nuh ile ilgili en büyük mucizelerden biri olan büyük tufandan bahsedilmiştir. Hud suresinin 36. ve 37. ayetinde şöyle buyrulur;

"Nûh’a vahyolundu ki: "Kavminden daha önce iman etmiş olanlardan başkası artık inanmayacak. Sakın onların yaptıklarına üzülme! Bizim gözetimimiz altında ve öğrettiğimiz şekilde gemiyi yap, haktan sapanlar için bana başvuruda bulunma! Onlar boğulacaklar!" buyrulmuştur. Hud suresinin 40. ve 41. ayetinde ise "Nihayet emrimiz geldi ve sular coşup yükseldi. Nûh’a dedik ki: "Her türden (hayvan) birer çift ile -daha önce haklarında hüküm verilmiş olanlar dışında- aileni ve iman edenleri gemiye bindir!" Zaten onunla birlikte pek azı iman etmişti." denilmiştir.

nuh-tufani-4013.jpg

Şırnak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sitesinde bulunan bilgilere göre; Nuh Peygamber Tufanı ile Cizreye yerleşen Hz.Nuh (A.S) vefatından sonra,Dağkapı Mahallesinde gömülmüştür.Burası daha sonra Havraya,sonra kiliseye ve 639 yılında da camiye çevrilmiştir.Dünyanın en eski türbelerinden biridir.

Ünlü tarihçi Cizreli İbnülesin.Firuzabadi,Evliya Çelebi,Katip Çelebi,Ebubekir Helevi ve Babilli Berassus (Bersis) bu türbenin Nuh (A.S) a ait olduğunu yazarlar.

Nuh Camiinin güney kısmında caminin bodrumunda mezarı şerifleri bulunur.Önce merdivenle inilirdi.Uzun ve dar bir namazgahı geçtikten sonra türbeye varılırdı.Türbenin üzerinde bir de sanduka bulunuyordu.ŞIRGEV Vakfı nın maddi desteği ile Nuh Nebi Yaptırma Yaşatma Derneğince “Nuh Peygamber Külliyesi” restore edilmiştir.

36.png

1-n1.webp

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.