Abdullah KALKAN

Abdullah KALKAN

CUDİ DAĞININ ZEYTİNLERİ VE TUFAN GERÇEĞİ

Zeytin Kuran-ı Kerimde adı geçen, Akdeniz ikliminde yetişen önemli bir bitkidir. Dünya genelinde en fazla 700 metre ile 800 metre yüksek yerlerde yetişir. Ancak, Devlet Planlama Teşkilatı destekli Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi görevlileri tarafından 2012 yılında Cudi Dağında yapılan araştırmada 1.150 metre rakımda halen meyve veren zeytin ağacına rastlanmıştır.

Bilindiği üzere zeytin dalı Tufanın bittiğine dair müjde kabul edilmekle beraber, Hz. Nuh (A.S.)ile özdeşleşmiştir. Tufandan binlerce yıl sonra geminin Cudi dağında olduğuna inanılmış ve tavaf amacıyla ziyaret edilmiştir. Kuran-ı Kerim Hud 44.Ayette mealen (sonra) “Ey Toprak yut suyunu,ey gök tut suyunu denildi.Su çekildi. Hüküm yerini buldu; gemi Cudi’nin üzerine oturdu… Demektedir.

Kuran-ı Kerim ayetine rağmen son yıllarda değişik amaçlar uğruna Hz. Nuh’un gemisinin tufandan sonra Ağrı Dağında olduğu ile ilgili kara bir kampanya yürütülmektedir. Oysa tufanın buralarda gerçekleştiği ve Geminin Cudi Dağında olduğuna dair bariz kanıtlar mevcuttur.

foto 1898 yılına ait Hz.Nuh Türbesi Cizre

Hz. Adem (A.S.)den sonra insanlığın ikinci babası olarak kabul edilen Hz. Nuh (A.S) ve Nuh Tufanı ile ilgili olarak Tevrat’ın Aramice dilinde yazılan Torgum metinlerinde ve tarihin ilk yazılı destanı olan GILGAMEŞ Destanı tabletlerinde Hz. Nuh (A.S)un büyük tufan sonrasında Cudi Dağı civarında iken gemisinden bir güvercin uçurduğunu ve bu güvercinin bir süre sonra ağzında taze bir zeytin dalı ile geri döndüğünü bildirmektedir. Yüce Allah’ın emri ile ağzında taze zeytin dalı ile tufanın bittiğine dair bir işaret olarak kabul edilmiş. Gemi, Cudi Dağı’nın zirvesinde olan ve bu gün bile izleri kalmış olan SEFİNE denilen yerde karaya oturmuştur. Hz. Nuh (A.S.) ve onunla birlikte gemiye binen canlılar bu mıntıkada tekrar karaya çıkmış ve hayat bu şekilde tekrar başlamıştır.Geminin Cudi Dağında olduğu şüphe götürmez bir gerçektir.Bu gerçekle alakalı olan bazı kanıtlar şunlardır.

1.CUDİ DAĞI SEFİNE BÖLGESİ

Cudi Dağı’nın en üst bölgesinde Sefine adıyla bilinen bir yer bulunmaktadır. Yüzyıllar boyunca insanlar burayı ziyaret etmiş ve günlerce buralarda kalarak ibadet etmişlerdir. Bizden önceki kuşaklar her yıl belirli bir dönemde buraya gitmiş ve bu anılarını bizlere ulaştırmışlardır.

2.ZEYTİN AĞAÇLARI.

Yapılan araştırmalar sonucu dünyada en yüksek rakımda yetişen ve meyve veren zeytin ağaçları sadece Cudi Dağı’nda 1.150 metre rakımda tespit edilmiş ve resmi kaynaklarda yazılmıştır.

3.CUDİ DAĞI’NDA BULUNAN MİDYE FOSİLLERİ

Cizreli araştırmacı, yazar Abdullah YAŞİN hocamız ilk kitabı için yaptığı araştırmalarda Cudi Dağı Sefine bölgesinde midye fosilleri bulmuştur. Bu fosiller halen değerli hocamızın kişisel müzesinde mevcuttur. Midye sadece denizde yaşayabilen bir canlıdır. Sadece su içinde yaşayan bir canlının fosilinin dağın en tepe bölgesinde bulunmasının sebebi Tufan değildir de nedir.

4.ŞIRNAK HEŞTAN KÖYÜ KALINTILARI

Şırnak iline bağlı heştan köyü Hz.Nuh Peygamberin ilk yaşadığı yer olarak kabul edilmektedir. Köyün girişinde halen bir kısım kalıntıları bulunan küçük mescit de ilk ibadet yeri olarak kabul edilmektedir. Bazı kaynaklarda Hz Nuh (A.S.) ile birlikte gemiye 80 kişinin bindiği söylenmektedir. Bu yüzden köye 80 anlamına gelen HEŞTİYAN denilmiş ve isim daha sonraları HEŞTAN olarak kalmıştır.

5-SİLOPİ CİMA KÖYÜ

Silopi ilçesine bağlı Cudi Dağı’na yakın düze bir alanda Cima isimli bir köy bulunmaktadır. Cima, Arapça dilinde toplanma anlamına gelir. İnanışa göre Heştan köyünden sonra ikinci durak burası olmuştur. Köyde halen etrafı çevrili ve unutulmaya yüz tutmuş bir bina yıkıntısı bulunmaktadır. Burada toplanıp ibadet ettikleri rivayet edilmektedir.

6.Hz.NUH (A.S)

TÜRBESİ Çok eski tarihlerde Cizre’yi ziyaret eden ünlü seyyah ve yazarların hepsi Hz.Nuh Aleyhi Selam türbesinin Cizre’de olduğunu yazmışlardır. Evliya Çelebi de bu yazarlardan bir tanesidir. Fransız bir araştırmacının çektiği 1898 tarihli yukarıda bulunan fotoğraf bunun en bariz örneğidir.

7.YAFES KÖPRÜSÜ/ YAFES MAHALLESİ

Güçlü inanışlara göre Hz.Nuh (A.S) Cizre’de yaşadığı için onun adı ve onun çocuklarıyla adlandırılan mahalle ve köprü bulunmaktadır.

Bütün bu güçlü kanıtlara rağmen halen geminin başka yerde olduğunu söylemek gerçeği inkâr etmekten başka bir şey değildir. Hz.Nuh (A.S.) un gemisi Cudi Dağındadır ve Türbesi Cizre’dedir.

Bu yazı toplam 326 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Abdullah KALKAN Arşivi